Hvordan sykle trygt i trafikken

Hvordan sykle trygt i trafikken
Hvordan sykle trygt i trafikken

Selv om sykling er en populær sport, er det mange som gruer seg for å sykle i trafikken. Det å bevege seg så nært store kjøretøy, være en bremse og til irritasjon og ikke minst hvordan man skal komme seg fort fram uten å bryte reglene, er ting folk nevner som årsaker.

Noe av det man må tenke over er sin egen sikkerhet, akkurat som byggmax vurdere risiko ved et byggeprosjekt. Den kan man styrke ved å sykle fornuftig, men også ved å vises i trafikken. Ikke ta for gitt at alle ser deg og vurder lysforholdene til en hver tid. Nå skal vi se på noen tips og triks for å sykle trygt i trafikken.

På landeveien

Når man sykler på landeveien, kan man som regel nyte turen uten alt for mye trafikk. Det man imidlertid må huske på er at det alltid kan dukke opp en bil rundt neste sving eller opp bakketoppen foran. Ofte kommer de i god fart. Sykler man alene er det enkelt, for da holder man seg godt inn til den hvite linjen på siden. Mange bilister blir ofte liggende bak syklisten da de er usikre på om kysten er klar for å kjøre forbi. Det kan være lurt å gi et tegn når man ser at det går an å kjøre slik at trafikken kan gå mer jevnt. Dette gjør jo også til at det ikke hoper seg opp med trafikk.

Sykler man i gruppe er det viktig å være klar over konsekvensene. Det er fullt lovlig å kjøre flere i bredden, men nå må bilistene ta tålmodige for å komme forbi. En gruppe bør prøve å la trafikken komme forbi, og kan kjøre inn til siden om det er mulig. Avstanden skal være minst 1,5 meter til syklistene, men er rekka lang er det mange som kommer for nære når trafikk kommer mot. Det kan være et triks å løse rulle-formasjonen mens trafikken passerer.

I byen

Sykler man i byen må man være veldig fokusert. Her ferdes ikke bare biler, men også fotgjengere, folk med barnevogner, sparker, el-sykler, go-mopeder, el-sparkesykler også videre. Alt går på kryss og tvers og som syklist kan det være fristende å hoppe over på rødt lys. Bruk sykkelstiene der det er lagt opp til det, men ellers kan man bruke veibanen som et lett kjøretøy.

Det er viktig å la være å prøve å slå rekorder når man sykler i byen. Ta heller et ekstra stopp, enn en for lite. Selv om man er anbefalt å gå med sykkelen over gangfelt, må man bruke skjønn og sunn fornuft. Ikke bruk musikk på øret når du sykler i byen. Ha alltid på lykt foran og bak, selv om det er dagslys. Det er lov å gestikulere for å vise hvor man skal og ikke skal.

Husk at sykling er både sunt for deg og kloden vår.

rider