Vakre Norge på to hjul

Vakre Norge på to hjul
Vakre Norge på to hjul

Vakker natur på to hjul

At Norge har vakker natur er udiskutabel. Hvert år har Norge flere millioner turister som vil oppleve vårt langstrakte land. Det kan være seg på cruise, fotturist, bilturist, campingturist og ikke minst sykkelturister. Mange nordmenn ferierer også i eget land, og foretrekker ofte å oppleve vår vakre natur på to hjul. Er du ute på to hjul så må du ta i betraktning Norges vær, som jo kan være svært ustabilt. Så skal du ut på en lengre sykkeltur bør du sjekke værmeldingene hyppig før avreise, og likevel pakke for alt uforutsett. Det kan fort bli både kaldt og vått i svingene, og ferdes du på to hjul så har du svært liten beskyttelse for værgudene våre.

Noen vakre forslag

Mjølkeveien er kåret til en av Norges flotteste sykkelveier. Den er rundt 250 km lang og her får du med deg det beste av fjell- og seterlandskap. Ruta går fra Gudbrandsdalen til Hallingdal. Denne ruten er en del av Nasjonal sykkelrute nr. 5. Her finner du også Numedalsruta som er hele 950 km lang og strekker seg fra Larvik til Geilo.

Ønsker du mer kyst og hav kan Nasjonal sykkelrute nr. 1 være av interesse, også kalt “Kystruta” Den strekker seg fra Svinesund og helt opp til Kirkenes. Den “svinger” innom steder som Kristiansand, Bergen, Trondheim og Nordkapp også. Den er på hele 4500 km.

Selv om mange ønsker å sykle anbefalte og oppmerkede ruter, både for å få med seg mest mulig og for å ha best mulig tilrettelagt tur, kan man jo også finne en rute selv. Det er ofte mye som skal tas hensyn til når du skal på langtur. Skal du reise med familien, kanskje den ene kompisen eller venninnen din ikke har syklet så mye før, eller kanskje vil du ta en tur alene. I Norge er det mye å se fra sykkelsetet og det er nesten alltid lurt å lytte til erfarne turfolk. Likevel kan det jo være spesielle steder du ønsker å se. Kan være de ikke ligger på samme sted i landet en gang, så muligheter for å kombinere sykkel og bil kan jo også være et alternativ. Ruten må også legges opp til hva slags type sykkel du har tilgjengelig, hvis ikke må du kanskje leite litt rundt på steder som for eksempel shopello for å se på ny sykkel. Godt utstyr er halve opplevelsen. Drar du på langtur med en sykkel som synger på siste verset, kan turen overskygges av reparasjoner, utbytting av deler og punktering av dekk. Det å nyte norsk natur på to hjul bør være rimelig problemfritt slik at opplevelsen beholdes lenge og gjerne gjentas.

rider