Hva er BMX sykling

Hva er BMX sykling
Hva er BMX sykling

 

BMX står for “Bicycle Moto Cross” og er en populær form for sport innenfor sykling. De fleste land har BMX-baner og et aktivt miljø innenfor dette. Sporten begynte tidlig på 70-tallet i USA, år barna begynte å kjøre syklene sine på grusbaner for Motocross i den sørlige delen av California.

Under BMX-sykling brukes gjerne BMX-sykler. Syklene er små cross-sykler med 20″ hjul, spesielt designet for formålet.

BMX er i dag blitt en offisiell OL-gren også.

BMX er populært syklet på baner, men går også fint an i det urbane miljøet sammen med blant annet skating og rulleskøyter. Mange BMX-syklister sykler også i skateparker og halfpipes som strengt tatt ikke er designet for sykler i det hele tatt. Men dette setter ingen stopper!

  • BMX internasjonalt

Internasjonalt er BMX i dag blitt en stor og veletablert populær idrett blant både barn, unge og voksne. Etter starten i USA, og hysteriet og eksplosjonen i Storbritannia på 80-tallet, har BMX fått utrolige mye oppmerksomhet og er noe de aller fleste kjenner til som en idrett i dag. Ja til og med i de minste byene i Norge kan man i dag finne en BMX-bane.

BMX er en konkurransesport og en del av OL i dag. Det er også en del av X-games, som har stor medieoppmerksomhet er blitt meget populært. X games er en internasjonal årlig sportskonkurranse innen en hel del forskjellige idrettsgrener. Det går under kategorien ekstremsport, med den amerikanske sportskanalen ESPN i spissen. X-games arrangeres også i Norge, nærmere bestemt i Oslo.

  • Forskjellige typer BMX

Den klassiske formen for BMX er kjørt på en grusbane med mange hopp, humper og svinger hvor det er arrangert et kappløp mellom deltagerne. Her gjelder det å ha best flow!

Det sykles også på vertikale ramper, i gatene og i skateparker. I dag har også freestyling og flatland kjøring blitt veldig populært.

  • Sikkerhet

Når man sykler BMX er det vanlig å bruke beskyttelse som hjelm, ryggplate, hansker, knebeskyttere og lignende for å minske sjansen for skader.


Det er imidlertid langt fra risikofritt. Da den norske BMX-syklisten Hynne skulle prøve seg på et triks, endte det med at han måtte Operere inn fem metallplater i ansiktet.

Sikkerheten er derfor et viktig og ivaretatt tema innenfor profesjonell BMX-kjøring. Det som skjedde med Hynne var ikke på bane, men på gaten. Der har man jo ingen kontroll på hva som brukes av beskyttelsesutstyr heller.

rider