Sykling som transport i dag

Sykling som transport i dag
Sykling som transport i dag

 

Sykling er en populær sport så vel som en av mange alternative måter til transportering i dag.

For å kunne sykle trenger man en sykkel, og man bruker egen muskelkraft for å komme seg frem. Noen sykler for å komme seg fra A til B, andre sykler for å dra på jobb, noen sykler store konkurranseløp og andre sykler BMX på bane. Uansett hvorfor man sykler er det noen ting alle har til felles:

Det er gøy, miljøvennlig, sunt og god trening!

Sykling som transport i byene

Å sykle til og fra jobb, på butikken, eller når man skal rundt, er en sunn og miljøvennlig måte å ta seg frem på. Sykling blir mer og mer populært i mange av verdens byer, men også på landet.

I mange moderne byer rundt om i verden er det nå etablert klare og oppmerkede sykkelstier kun for syklistene. Dette har vist seg å være meget effektivt i å få flere til å ta beina fatt og tråkke i vei.

Mange moderne byer har også bysykler. Bysykler er sykler som står på stativ rundt om i byene, disse syklene kan man leie (ofte gratis for en liten periode) og levere på ett av mange hentesteder.

Da gratis bysykler ble prøvd ut i Bergen i fjord, viste det seg å bli en massiv suksess Det ble så populært at den maksimale sykkeltiden måtte kuttes, fra tre timer til bare 45 minutter. Etterspørselen var enorm og utrolig mange ønsket å sykle rundt. Dette viste at Bergen blant mange norske byer er klare for å bli tatt med storm av sykler, og at behovet for sykkelstier er til stedet.

I byer som Gøteborg og København derimot, er sykling godt innvevd i kulturen. Her er sykling det mest vanlige som fins, og sykkelstier er opprettet og godt merket rundt om i hele byen. Også utleie av sykler er enkelt. Ja til og med i Serbias hovedstad Beograd har de enkel sykkelutleie og gode sykkelstier. Men det er for øyeblikket en by som er kongen på haugen innen sykling, og det er Amsterdam i Nederland.

Ofte omtalt som The bicycle capital of the world er Amsterdam den mest sykkelvennlige byen i hele verden.

Sykling på landeveien

Når man sykler på landeveien, enten for trening, nytelse eller som transport, er det normalt og ha en sykkel beregnet for dette.

Til landeveien fins det egne landeveissykler og racingsykler. Disse er ekstremt lette og laget av høy kvalitet. Hjulene er store og med gode kulelager. De spinner godt og de kan fint holde følge med biltrafikken i mange områder.

Et problem her er ofte at veien ikke deles så godt, og at noen bilister kan bli irriterte over syklister som tar seg langsomt opp bakkene. Men dette er noe som jobbes med og som forbedres hele tiden. Sykkelkultur og kultur og meldinger som å dele veien er stadig populære budskap i media og på oppfordringer fra statens vegvesen.

rider